Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

FOTO: Plovoucí lázně a konopný dům. České projekty zazářily v prestižní architektonické soutěži

He Art Museum. Foto: Tadao Ando Architect & Associates

V soutěži A+Awards, kterou každoročně vyhlašuje newyorská platforma Architizer, letos uspěly hned tři české projekty. V celkem 94 kategoriích porota ocenila nejzajímavější stavby včetně těch, které na svou realizaci teprve čekají. „Designéři těchto projektů pocházejí z velmi odlišných geografických a společenských podmínek. Všichni ale sdílejí alespoň jednu společnou věc, a sice že mají tvůrčí odvahu vytvářet zcela nové myšlenky a nápady budoucnosti,“ uvedl obsahový ředitel Architizer Paul Keskeys.

Letošním tématem soutěže byla architektura pro měnící se svět. Porotci ocenili tvůrce, kteří se snaží o odolnější a udržitelnější stavby, jež budou sloužit příštím generacím. Celkovým vítězem se stal projekt soukromého neziskového muzea v Číně nazvaného He Art Museum. Návrh pochází ze studia Tadao Ando Architect & Associates a dominují mu kontrastní tvary, čtverce a kruhy.

Plovoucí lázně. Foto: Petr Janda, Brainwork

Kategorii sport a rekreace ovládl český návrh plovoucích lázní na náplavce ze studia Petra Jandy a Brainwork. „Jde o významné ocenění v soutěži největšího architektonického webu na světě, ve které náš projekt zvítězil nad mnoha rozsahem a náklady nesrovnatelně většími projekty z celého světa včetně stadionů pro tisíce lidí a podobně,“ uvedl Janda pro web Aktuálně.cz.

Revitalizace pražské náplavky. Foto: Petr Janda, Brainwork

V soutěži bodovala také revitalizace Rašínova nábřeží a rekonstrukce takzvaných kobek. Návrh, ve kterém architekti studia Petra Jandy a Brainwork vyprojektovali největší skleněnou „čočku“ na světě, porota ocenila v rámci kategorie galerií a výstavních prostor.

House LO. Foto: Atelier Lina Bellovičová

Mezi soukromými domy se pak na prvním místě umístil projekt architektky Liny Bellovičové, která navrhla stavbu z konopného betonu. Dům LO, jak dílo autorka nazvala, sestává ze tří klíčových prvků, jimiž jsou dva děrované balvany a dřevěná deska. „Střecha je pokryta zelení, takže dům splývá s přírodou, a je dobře izolována,“ doplnila Bellovičová.

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Vždycky je pro co žít. Touto větou by se dal shrnout obsah knihy Vzdát můžeš zítra, kterou napsal…