Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Koně dokážou podle nové studie číst lidské emoce

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Nedávno vědci odhalili, že kočky jsou vůči lidem mnohem vnímavější, než se dosud předpokládalo. Jiný výzkum nyní ukázal, že leccos z našich tváří dovedou vyčíst i koně.

Anglická studie prokázala, že koně dokážou rozlišit šťastný a rozzlobený lidský obličej. Zjistili to psychologové z Univerzity v Sussexu, kteří 28 koním ukazovali fotografie lidí s rozdílnými výrazy v tváři. Při pohledu na fotky naštvaných obličejů se koně zadívali hlavně levým okem, což je reakce spjatá s negativními podněty, vzrostla také jejich srdeční frekvence a byli ve větším stresu.

„Na tomto výzkumu je opravdu zajímavé, že ukazuje schopnost koní číst emoce i přes druhovou bariéru. Už dlouho jsme věděli, že koně jsou společensky sofistikovaný druh, ale nyní jsme poprvé zjistili, že dokážou rozlišit pozitivní a negativní výrazy u lidí,“ uvedla jedna z autorek studie Amy Smith.

Smith zdůraznila také to, že reakce u koní byla mnohem výraznější v případě negativních výrazů na zobrazovaných tvářích. Ukazuje to na jakýsi varovný systém, který zvířata upozorní v případě nebezpečí, které se právě za rozzlobeným obličejem může skrývat.

Vysvětlení pro nově objevenou koňskou schopnost se nabízí hned několik. „Koně si mohli přizpůsobit svou vrozenou schopnost vyčíst emoce u ostatních koní na lidské tváře během jejich koevoluce,“ uvedla další spoluautorka Karen McComb. Možné je ale i to, že se koně učí individuálně vnímat lidské výrazy až v průběhu vlastního života.

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku

Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku

Potřebujete rozvinout svou kreativitu a baví vás hrát si se slovy? Pak je Kreativní zápisník od…