Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Večerní menu z Titaniku se vydražilo za více než dva miliony korun

Ilustrační foto: Pixabay

Co jedli nebohatší pasažéři Titaniku tři dny před srážkou s ledovcem? To ukazuje jídelní lístek z 11. dubna 1912, který se prodal v aukční síni Henry Aldridge & Son za 83 tisíc britských liber, tedy v přepočtu přes 2,3 milionu korun.

Jídelní lístek podrobně popisuje jídlo podávané den poté, co loď opustila Queenstown v Irsku a zamířila do New Yorku. Jako předkrm byly podávány ústřice, následovala francouzská krémová polévka z chřestu Crème d’asperges, matjesy, losos, hovězí steak, holubí maso, jarní jehněčí s mátovou omáčkou, pečené kuře či svíčková s křenovou omáčkou. Jako přílohy byla k dispozici rýže či brambory. Jako dezert byl podáván Victoria puding, francouzská zmrzlina nebo meruňkový koláč.

Jídelní lístek na začátku minulého roku nalezli pozůstalí kanadského historika Lena Stephensona z Nového Skotska mezi jeho mezi osobními věcmi. Založen jej měl ve fotoalbu z 60. let, jak se však menu dostalo do majetku historika, není podle aukční síně známo. Kromě jídelního lístku se vydražily také kapesní hodinky ruského imigranta, který do USA emigroval se svou ženou, a tartanová deka s logem britské společnosti White Star Line, která Titanic vlastnila a provozovala.

Foto: Henry Aldridge & Son / PA

Související články

Zaručeně zlepší den

České vědkyně? Slaví úspěchy a inspirují další generace

Chcete se přestěhovat? Zkuste tato města – za bydlení vám zaplatí

Pizza s 1001 druhy sýra se zapsala do Guinessovy knihy rekordů

Jak prospět svému zdraví? Choďte pozpátku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…