Co jedli nebohatší pasažéři Titaniku tři dny před srážkou s ledovcem? To ukazuje jídelní lístek z 11. dubna 1912, který se prodal v aukční síni Henry Aldridge & Son za 83 tisíc britských liber, tedy v přepočtu přes 2,3 milionu korun.
Jídelní lístek podrobně popisuje jídlo podávané den poté, co loď opustila Queenstown v Irsku a zamířila do New Yorku. Jako předkrm byly podávány ústřice, následovala francouzská krémová polévka z chřestu Crème d’asperges, matjesy, losos, hovězí steak, holubí maso, jarní jehněčí s mátovou omáčkou, pečené kuře či svíčková s křenovou omáčkou. Jako přílohy byla k dispozici rýže či brambory. Jako dezert byl podáván Victoria puding, francouzská zmrzlina nebo meruňkový koláč.
Jídelní lístek na začátku minulého roku nalezli pozůstalí kanadského historika Lena Stephensona z Nového Skotska mezi jeho mezi osobními věcmi. Založen jej měl ve fotoalbu z 60. let, jak se však menu dostalo do majetku historika, není podle aukční síně známo. Kromě jídelního lístku se vydražily také kapesní hodinky ruského imigranta, který do USA emigroval se svou ženou, a tartanová deka s logem britské společnosti White Star Line, která Titanic vlastnila a provozovala.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví
Jak funguje svět? Na co si v něm dát pozor? Co v životě hledat a před čím se naopak skrýt…