Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Při cestování objevili kouzlo voskovaných ubrousků. Dnes je vyrábí na Slovensku

3 minuty radosti
Foto: archiv Peelo

Vlastnosti voskovaných ubrousků si Martina Ivanová se svým tehdejším přítelem Tomášem oblíbili na cestách po Novém Zélandu. Po návratu na Slovensko jim podobné produkty na místním trhu chyběly a rozhodli se tak založit startup Peelo, ve kterém ekologické obaly nejen z voskovaného materiálu vyrábí.

Původně cestovatelé žijící v dodávce ubrousky používali k uchovávání chlazeného jídla či na túrách, kde jimi nahrazovali jednorázové obaly. Když si však po návratu z Nového Zélandu chtěli podobné výrobky opatřit i na Slovensku, zjistili, že zde nejsou k dostání. „Byli jsme překvapení, že zatímco na Zélandu to byl produkt běžně dostupný v obchodech vedle potravinové fólie, u nás byl stále téměř neznámý,“ vzpomíná Ivanová.

Tehdejší partneři se proto rozhodli, že obaly začnou vyrábět sami, a založili firmu Peelo. Cesta k prvním ubrouskům vedla přes několik měsíců vývoje a testování receptury voskové směsi a bavlny, až se dopracovali k produktu, který splňoval jejich požadavky na kvalitu i životnost. „Vymysleli jsme také specifický způsob nanášení voskové směsi, což nám umožňuje vyrábět ubrousky s dostatečně tenkou voskovou vrstvou, která se tak rychle neláme,“ dodává zakladatelka.

Martina Ivanová spolu s bývalým přítelem Tomášem. Foto: archiv Peelo

Ekologie i dlouhá životnost

Hlavní výhodou voskovaného materiálu je možnost jeho opakovaného použití, díky čemuž pohodlně nahradí igelitové folie či alobaly. Na rozdíl od těchto materiálů, které často nejsou recyklovatelné, voskované obaly poté, co doslouží, stačí spálit či vyhodit na kompost, kde se rozloží. „Ubrousky jsou vyrobené z bavlny, včelího vosku a dalších přírodních materiálů. Jsou omyvatelné, kompostovatelné a jeden voskovaný obal nahradí více než tři sta metrů plastové folie,“ vypočítává další pozitiva Ivanová.  

Potraviny navíc v těchto obalech vydrží déle čerstvé, neboť včelí vosk s bavlnou funguje jako přírodní konzervant, který potravinu chrání před vysušením. Zároveň také odvádí nadbytečnou vlhkost a zabraňuje tak plesnivění. „Zabalený chléb vám ve voskovaném obalu vydrží měkký pět až sedm dní, kvalitní sýr i několik týdnů. Kromě toho se dají využít i na svačiny do školy, jsou skvělým pomocníkem na cestách a můžete je použít i na přikrytí misky nebo nádoby,“ dodává Slovenka.  

Ubrousky i vaky z voskovaného materiálu mají všestranné využití. Foto: archiv Peelo

Při použití stačí jídlo do ubrousku obalit, ten se díky působení tepla z rukou přizpůsobí jakémukoli tvaru. Na konci dne je třeba ubrousek pouze opláchnout vodou a nechat uschnout, přičemž jeho životnost je až jeden rok. „Na Slovensku a v Česku je tento produkt stále poměrně neznámý, i když poslední dva roky vidíme velký posun. Lidé jsou často překvapení z toho, kolik různých využití v domácnosti má,“ uzavírá Ivanová.

Související články

Zaručeně zlepší den

I černé díry mohou mít škytavku, zjistili vědci

„Hovězí rýže“ z Jižní Koreje. Bude to jídlo budoucnosti?

Citymind: Nadějný AI projekt z Česka

Světelná terapie by mohla pomoci milionům pacientů se srdečními problémy

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…