Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Michelinský kuchař vaří pro uprchlíky v Calais

Uprchlický tábor ve francouzském Calais, foto: Profimedia.cz/© Velar, 26.12. 2014

Pro stovky imigrantů bylo tuto zimu na francouzském pobřeží zprovozněno uprchlické centrum, které nabízí až 1500 teplých jídel denně. Pokrmy jsou připravovány třemi excelentními kuchaři v čele s Christophem Duchenem, který má zkušenosti z michelinskou hvězdou oceněné restaurace Auberge du Dun.

Pouhé 4 míle od přístavu Calais servírují usměvaví dobrovolníci horkou polévku v kelímcích, kuře s těstovinami a ostrou tomatovou omáčku na polystyrenových talířích.

Pro uprchlíky převážně ze Súdánu, Afghanistánu a Sýrie je to často jediné jídlo za celý den. Kemp o rozloze 12 akrů nabízí nejen chutné pokrmy- především pálivé, ale také možnost nabití telefonu na jedné ze 168 dobíjecích stanic. V březnu je navíc plánováno obohatit stanici o ozdravovnu, sprchy a poradnu, která doporučí, jak získat azyl v přistěhovalci preferované Británii.

Nově vzniklé centrum, na které Evropská unie ročně přispívá 6 milionů liber (tedy necelých 225 milionůčeských korun) znamená pro cizince uspokojení základních životních potřeb. Navíc, díky zásoběčili omáček a kari, mají zajištěnou nejen pestrou, ale především chutnou stravu. Strávníci ale musejí jíst ve stoje, neboťžidle či stoly by mohly představovat nebezpečné nástroje v případě vypuknutí nějakého konfliktu.

Počin vytvořit centrum pro imigranty vznikl z iniciativy starostky Calais, Natashy Bouchart. Jedním z hlavních účelů je dostat 2.500 cizinců z centra města a zajistit, že tito lidé nebudou trpět hladem. Prostor dříve sloužil jako dětský tábor, nyní má například z bývalého fotbalového hřiště vzniknout noclehárna pro 100 žen a dětí. Nejmladším strávníkem byl totiž první večer chlapec, kterému bylo pouhých sedm let.

Bývalý prázdninový kemp se tak postupně stáváútočištěm mnoha lidí, kteří neúnavně touží po lepším životě v Británii. Ať už se jejich přání splní nebo ne, michelinskýšéfkuchař se spolu se svým týmem a mnoha dobrovolníky přinejmenším postarají o to, aby bylo těmto lidem zajištěno teplé jídlo minimálně jednou denně.

 

Gabriela Dittrichová, redaktorka Pozitivních zpráv v Británii

Zaručeně zlepší den

Naděje pro pacienty se závažným průběhem covidu. Vědci zjistili, které léky napomáhají zotavení

Konec exekucí v Česku? Nový web pomáhá najít cestu z dluhové pasti

Jak motivovat děti k úklidu? Češi vymysleli hru, která domácí práce mění v zábavu

Nový způsob pěstování zeleniny podpoří lokální produkci potravin a soběstačnost

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.