Grilovaní cvrčci k obědu? Proč ne? Odborníci z Universitat Oberta de Catalunya v nové studii odhalili, že většina lidí počítá s jedlým hmyzem jako udržitelným zdrojem potravy v budoucnosti, informoval server Earth.
Analýzy se účastnilo více než tisíc respondentů. Až 58 procent z nich souhlasilo s tím, že hmyz by se mohl pro lidi stát v budoucnu spolehlivým zdrojem bílkovin. Kromě toho výzkumníci zjistili, že pouze 13 procent účastníků průzkumu někdy hmyz ochutnalo. „Podstatné zlepšení zdravotního stavu lidí, hygienických podmínek a průměrné délky života ve většině zemí za posledních 50 let znamená předpoklad, že světová populace do roku 2050 značně vzroste,“ napsali autoři studie. „Rostoucí náklady na produkci živočišných bílkovin a zvyšující se environmentální tlak na zemědělství a chov dobytka vyžadují hledání alternativ pro produkci potravin, které zohlední nutriční, environmentální a sociokulturní rozměry udržitelnosti potravin,“ dodali.
Rozšíření podávání hmyzu na našich talířích je však spíše hudbou budoucnosti. Až 82 procent respondentů uvedlo, že nejsou momentálně připraveni zařadit hmyz do své běžné stravy. Celkem 71 procent dotazovaných uvedlo, že by hmyz doma nevařili. Navíc 81 procent osob uvedlo, že strávníci v restauracích podle nich nejsou připraveni na pokrmy obsahující hmyz.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a MDPI
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou
Platí, že ve snech je možné cokoliv. Proč je tedy nezačít kontrolovat? Díky osvojení této…