Tělo si řekne, co zrovna potřebuje – tuto větu slyšel v životě každý z nás alespoň jednou. Někteří si ji dokonce vyzkoušeli na vlastní kůži, když třeba při kocovině měli neskutečnou chuť na kefír nebo sladké nápoje. Tělo prostě potřebovalo doplnit probiotika a cukry. Nebo ne?
Podle mezinárodní studie nejsme zas tak vedle. Výzkum zjistil, že náš výběr může být ovlivněn konkrétními živinami, které naše tělo potřebuje. Znamená to, že lidé mají překvapivě vysokou míru výživové moudrosti. Díky ní si vybírají potraviny tak, aby vyhovovaly jejich potřebám vitamínů a minerálů a vyhýbali se tak nutričním nedostatkům.
„Výsledky našich studií jsou velmi významné a poměrně překvapivé. Poprvé za téměř sto let jsme ukázali, že lidé jsou ve výběru potravin sofistikovanější a zdá se, že si vybírají na základě konkrétních mikroživin, než aby prostě jedli všechno a dostali to, co standardně potřebují,“ řekl hlavní autor studie Jeff Brunstrom. Ve výzkumu, kterého se účastnilo 128 dospělých, se měřila preference pokrmů tak, že vědci ukázali respondentům různé páry ovoce a zeleniny. Dotyční vybírali kombinace, které jim byly sympatické. Zjistilo se, že mají tendenci vybírat výživově výhodnější stravu.
Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací z Earth
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život
Jak se zbavit očekávání, předsudků a zažitých konvencí a najít skutečnou osobní svobodu? S tímto…