Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Dobrovolníci zachránili 10 tun ovoce a zeleniny. Dostali je lidé v nouzi

Do paběrkování se letos zapojilo 50 dobrovolníků. Zdroj: Zachraň jídlo

Moc křivé, malé nebo nadbytečné. Na českých polích a v sadech zůstanou každý rok tisíce kusů nechtěné zeleniny a ovoce. Smysluplné využití může jídlo najít díky paběrkování a ochotným dobrovolníkům. Do sběru ovoce a zeleniny se letos zapojilo padesát lidí. Nashromáždit se jim povedlo 10 tun čerstvých plodin, které darovali do potravinových bank.

Dobrovolníci zachránili před vyhozením 10 tun jídla. Zdroj: Zachraň jídlo

Tradici paběrkování na českých polích obnovila organizace Zachraň jídlo již v roce 2015. Letos projekt dostal nový kabát a pod názvem DobroPolníci ho vedou sestry Kateřina a Klára Peřinovy. Ty se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na odměnu. Letos se jim podařilo zorganizovat celkem 11 výjezdů za zemědělci v okolí Prahy a Litoměřic.

DobroPolníci plánuji vyrazit do terénu i příští rok. Zdroj: Zachraň jídlo

Poslání projektu zůstává i přes změny v organizaci stejné – zachránit jídlo. Daří se to opravdu ve velkém. DobroPolníci letos darovali potravinovým bankám 10 tun ovoce a zeleniny. „Přijde nám nesmyslné, aby úroda přišla vniveč. Často se přitom jedná o ovoce a zeleninu v perfektní kvalitě. Tím, že ji posbíráme a darujeme potravinovým bankám, pomáháme lidem v nouzi. A dalším aspektem této činnosti je, že na vypěstování dané plodiny se spotřebuje spousta zdrojů (například voda). Tím, že úrodu sklidíme, se nevydaly zbytečně,” říká o své motivaci jedna ze sester, Kateřina Peřinová.

Klára Pěřinová a její sestra Kateřina se projektu věnují ve svém volném čase. Zdroj: Zachraň jídlo

V bedýnkách zachráněného jídla se nejčastěji nacházela kořenová zelenina, zelí, brambory, ale i dýně nebo hrušky. Právě kvalitní zdroje vitamínů při tom lidem v nouzi chybí nejčastěji. „Nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny je jednou z potíží, se kterými se lidé v nouzi potýkají. Ale nejenom oni – i třeba starší lidé v mém okolí, kteří už nemají žádné blízké,” dodává Peřinová.

Projekt DobroPolníci bude pokračovat i v příštím roce. Pokud se i vy chcete odreagovat u smysluplné fyzické práce a pomoci dobré věci, přihlaste se k odběru e-mailového zpravodaje nebo se přidejte k facebookové skupině, kde se dozvíte všechny aktuální informace. Další paběrkování mají organizátorky v plánu na přelomu dubna a května 2021.

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vydejte se na duševní retreat. Kniha herečky Vlastiny Kounické Svátkové vás provede

Inspirace z knihovny: Vydejte se na duševní retreat. Kniha herečky Vlastiny Kounické Svátkové vás provede

Lidé jsou křehcí jako sníh a každý z nás potřebuje občas místo pro sebe. To se ve své prvotině…