Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi vybudovali pivovar v Zambii. Pivo vaří z kukuřice

Dva čeští montážníci se před několika lety rozhodli cestovat po rozvojových zemích a pomáhat zde zakládat pivovary. Jejich poslední mise před nedávnem skončila v Zambii, kde pět měsíců montovali trubky, kterými nyní proudí kukuřičný mok. Ten se od tradičního českého piva výrazně liší a samotným konstruktérům příliš nechutná.

Do kukuřičného piva se přidává proso a má tak mimo jiné i vyšší energetickou hodnotu. V zambijském pivovaru se nyní vyrábí dva druhy piva, Sheki Sheki a Sheki Sheki Super, které se různí i množstvím alkoholu, jeden druh obsahuje 4,5 procenta alkoholu, druhý dokonce 5,5 až 6 procent. Jak spoluzakladatel pivovaru, Moravák Honza, vysvětluje: ,,Pivo se vaří zhruba hodinu, potom dva dny kvasí a je hotovo“. Díky poctivé práci dvou českých konstruktérůa kvalitě použitých materiálů (vše je zde z nerezi a hermeticky uzavřené) je i kvalita produktu značně vysoká.

Honza se Zdeňkem se podíleli na podobných projektech již v mnoha zemích, například v Kongu, Jihoafrické republice, Střední Americe či na Blízkém východě. Jejich další zastavení bude v Etiopii.

3286027--cesti-monteri-postavili-v-zambii-pivovar--1-610x344p0

Dva šikovní Češi tak postupně šíří dlouholetou tradici a skvělou pověst českého pivovarnictví po celém světě. A v rozvojových zemích je tento tradiční český nápoj obzvlášť oblíbený především díky své dostupnosti, tedy nízké ceně a rychlému účinku. Sami konstruktéři přiznávají, že když v sobotu po obědě skončí, tráví celý večer v baru a v neděli se pak zotavují. Vypadá to tedy, že alkohol spojuje nejen lidi, ale i celé národy.

 

FOTO: Jan Prokeš, rozhlas.cz

 

rozhlas.cz, Gabriela Dittrichová

Související články

Zaručeně zlepší den

Vědci pátrají po tajemství vzniku mlhy

Pět tipů o hnojení, se kterými dosáhnete na vaší zahrádce úžasných výsledků

České vědkyně? Slaví úspěchy a inspirují další generace

Stále více Poláků se odvrací od tradičních pohřbů, pomáhá jim Institut dobré smrti

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…