Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

4 potraviny, které prokazatelně pomáhají proti projevům a vzniku deprese

Ilustrační foto: Depositphotos

Vliv stravy na průběh a léčbu mentálních onemocnění již prokázaly mnohé studie. Aktuální výsledky výzkumů zdůrazňují především prospěšnost středomořské kuchyně, která může snižovat příznaky deprese, či dokonce zabránit jejímu vzniku.

Konkrétně by se v jídelníčku měly pravidelně objevovat obiloviny, zelenina, ovoce, luštěniny, nízkotučné a neslazené mléčné výrobky, nesolené ořechy, ryby, libové červené maso, kuřecí maso, vejce a olivový olej. Zároveň by se podle vědců měli lidé vyhýbat sladkostem, rafinovaným cereáliím, smaženému jídlu, fast foodu, zpracovanému masu, sladkým nápojům a alkoholu. Žebříčku pomocníků v boji s depresí však vévodí tyto 4 konkrétní druhy potravin.

Zelené listy

Špenát, saláty a další druhy listové zeleniny obsahují vysoké množství kyseliny listové neboli vitamínu B9. Ten pomáhá zlepšovat kognitivní funkce mozku a má protizánětlivé účinky. Neurologické záněty přitom hrají svou roli při vzniku mentálních onemocnění. Podle odborných studií blokují tvorbu neuropřenašečů, jako je například dopamin, jejichž absence je patrná právě u pacientů s depresí.

Lidé trpící depresí navíc často vykazují nízké hodnoty kyseliny listové. Její doplnění by tedy mohlo vést ke zlepšení stavu pacientů, vědci však v této věci ještě neučinili definitivní závěry.

Ilustrační foto: Pexels

Olivový olej

Pro olivový olej je typická jeho protizánětlivá funkce a vysoký obsah antioxidantů prospěšných lidskému organismu, proto je důležitým základem středomořské diety. Díky takzvaným polyfenolům lze jeho pravidelnou konzumací redukovat záněty v těle i mozku, zlepšovat kognitivní funkce a účinně se bránit proti neurodegenerativním onemocněním.

Bobule

Bobule a lesní plody jsou malým zázrakem pro mentální zdraví. Umožňují vytváření nových spojení v mozku, zlepšují motorické i kognitivní funkce, podporují funkci neuropřenašečů (viz výše) a zabraňují vzniku neurodegenerativních onemocnění.

Zařazení borůvek, malin, ostružin či brusinek do každodenní stravy navíc prokazatelně zlepšuje náladu.

Mořské plody

V neposlední řadě se o naše mentální zdraví postarají i ryby a mořské plody. Vyšší konzumace ryb je totiž spojená s nižším rizikem vzniku deprese. V případě, že se už nemoc rozvinula, můžou látky obsažené v plodech moře usnadňovat její léčbu.

Tučné ryby, jako makrely, ančovičky nebo sardinky, jsou navíc plné omega-3 mastných kyselin, které jsou pro náš mozek výrazně prospěšné. Kromě toho mořské plody obsahují i minerály usnadňující tvorbu neuropřenašečů.

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, které země se nebojí turistů, naopak je lákají

Kšandy, heligonku, vidět naposledy moře. Ježíškova vnoučata plní přání seniorů, letos už po osmé

Našla se dosud neznámá Mozartova hudba

Topení pomocí olivových pecek. I to je možné

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Život na cestě je plný dobrodružství. Jak se na něj připravit?

Inspirace z knihovny: Život na cestě je plný dobrodružství. Jak se na něj připravit?

Sníte o tom koupit si dodávku a projet s ní svět, ale nevíte, jak na to? Co je potřeba? Kde začít?…