Vliv stravy na průběh a léčbu mentálních onemocnění již prokázaly mnohé studie. Aktuální výsledky výzkumů zdůrazňují především prospěšnost středomořské kuchyně, která může snižovat příznaky deprese, či dokonce zabránit jejímu vzniku.
Konkrétně by se v jídelníčku měly pravidelně objevovat obiloviny, zelenina, ovoce, luštěniny, nízkotučné a neslazené mléčné výrobky, nesolené ořechy, ryby, libové červené maso, kuřecí maso, vejce a olivový olej. Zároveň by se podle vědců měli lidé vyhýbat sladkostem, rafinovaným cereáliím, smaženému jídlu, fast foodu, zpracovanému masu, sladkým nápojům a alkoholu. Žebříčku pomocníků v boji s depresí však vévodí tyto 4 konkrétní druhy potravin.
Špenát, saláty a další druhy listové zeleniny obsahují vysoké množství kyseliny listové neboli vitamínu B9. Ten pomáhá zlepšovat kognitivní funkce mozku a má protizánětlivé účinky. Neurologické záněty přitom hrají svou roli při vzniku mentálních onemocnění. Podle odborných studií blokují tvorbu neuropřenašečů, jako je například dopamin, jejichž absence je patrná právě u pacientů s depresí.
Lidé trpící depresí navíc často vykazují nízké hodnoty kyseliny listové. Její doplnění by tedy mohlo vést ke zlepšení stavu pacientů, vědci však v této věci ještě neučinili definitivní závěry.

Pro olivový olej je typická jeho protizánětlivá funkce a vysoký obsah antioxidantů prospěšných lidskému organismu, proto je důležitým základem středomořské diety. Díky takzvaným polyfenolům lze jeho pravidelnou konzumací redukovat záněty v těle i mozku, zlepšovat kognitivní funkce a účinně se bránit proti neurodegenerativním onemocněním.
Bobule a lesní plody jsou malým zázrakem pro mentální zdraví. Umožňují vytváření nových spojení v mozku, zlepšují motorické i kognitivní funkce, podporují funkci neuropřenašečů (viz výše) a zabraňují vzniku neurodegenerativních onemocnění.
Zařazení borůvek, malin, ostružin či brusinek do každodenní stravy navíc prokazatelně zlepšuje náladu.
V neposlední řadě se o naše mentální zdraví postarají i ryby a mořské plody. Vyšší konzumace ryb je totiž spojená s nižším rizikem vzniku deprese. V případě, že se už nemoc rozvinula, můžou látky obsažené v plodech moře usnadňovat její léčbu.
Tučné ryby, jako makrely, ančovičky nebo sardinky, jsou navíc plné omega-3 mastných kyselin, které jsou pro náš mozek výrazně prospěšné. Kromě toho mořské plody obsahují i minerály usnadňující tvorbu neuropřenašečů.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…




Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít
Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…