Každodenní šálek kávy nabíjí energií nejednoho z nás. Protože je její pěstování pro planetu čím dál náročnější, rozhodli se ve firmě Atomo rozebrat kávu na molekuly a na jejich základě vyrobit stejně chutnou a voňavou alternativu.
Se změnou klimatu se mění také prostředí, kde je pěstována káva, jejíž rostliny se musí přesunovat do větších výšek kvůli rostoucí teplotě a suchu. To má za příčinu odlesňování tropických deštných lesů, které jsou plícemi planety. Nalezení vhodné alternativy ke kávě ochrání přírodní prostředí a udělá její konzumaci udržitelnější.
V Atomo se zaměřili na molekulární složení kávy a její vlastnosti, z nichž jsou nejdůležitější aroma, tělo, barva, chuť a množství kofeinu. Poté začali hledat vhodné rostliny, které mají semínka, co se dají opražit, namlít a uvařit. Pátrali mezi obvykle pěstovanými plodinami, jejichž běžně vyhazované části by se daly znovu využít.
Zdrojovým materiálem se tak staly slupky slunečnicových semínek, listy, stonky nebo melounová semínka, která projdou chemickým procesem. Ten z nich dostane molekuly připomínající ty obsažené v zrnkách kávy. Až 95 procent materiálu, ze kterého je káva vyrobena, pochází z odpadového materiálu amerických farmářů.
Protože kofein je do kávy Atomo přidáván z jiných rostlin, lze si dopřát opravdu bezkofeinový šálek kávy, ve které nejsou i přes její rozmanitý původ žádné alergeny. V současné době si milovníci tohoto voňavého nápoje mohou koupit plechovky cold brew, do budoucna firma plánuje také mletou a zrnkovou variantu.
Zdroj: Atomo Coffee
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál
Život před každého z nás bez výjimky staví různé zkoušky. K někomu přichází v podobě nemocí, k…