Češi jsou v recyklaci velmi důslední a teď si mohou na seznam přidat další položku ke třídění – olej a tuk. Česká klasika – smažený řízek se bez smažení prostě neobejde, a co pak s olejem či sádlem z pánve? Místo směsného odpadu využijte možnosti třídění.
Iniciativa Třídím olej má za úkol upozornit občany, že i všechny v domácnosti užívané oleje a tuky se dají třídit. Ať už jde o olej z konzervy, nakládaných pochoutek, po smažení, z friťáku, vysmažená slanina (i když takto získané sádlo si spíše schovejte na další vaření), tuk z masa po pečení, z fondue atd., stačí ho slít do PET lahve a odnést na sběrné místo (na webu Třídím olej najdete mapu). Většina měst dokonce nabízí odvoz takových PET lahví společně s popelnicí na běžný odpad. Proč ne jiná nádoba? Sklo by se při svozu mohlo rozbít a papír ho vsákne. Samozřejmě tuk nejdříve nechte vychladnout, horká tekutina by mohla PET lahev deformovat.
Vylévali jste doteď olej do výlevky či záchodu, nebo dokonce na kompost? Tento postup je nesprávný. Oleje a tuky mohou způsobit ucpání a někdy až havárii odpadního potrubí a na kompost rozhodně tuk nepatří, protože kontaminuje půdu. Správnou likvidací použitých tuků předejdete znečisťování odpadních vod a redukujete množství CO2 v ovzduší. A co je nejdůležitější, vyčištěný a zpracovaný olej z odpadu se stává surovinou pro výrobu biopaliv do automobilů nebo třeba letadel, takže se nemusí pěstovat více řepky, která podle některých zdrojů naši půdu vysušuje a vadí zvěři kvůli použitým pesticidům.
Autorský článek Barbary Tesařové s využitím informací z tridimolej.cz
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Pozitivní kniha: Jiří Hájíček napsal román ze současného venkova
Život pětapadesátiletého Tomáše, ředitele statku na vesnici, se znenadání obrátí vzhůru nohama…