Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Okořenit si jídlo pomocí červů? Hmyz je budoucností našeho stravování

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Častým argumentem lidí, kteří se vyhýbají bezmasé stravě, je obava, že by jim chuť masa chyběla. Vznikají proto různé alternativy, například sójové řízky a rostlinné burgery. Výrobci se při jejich vývoji snaží, aby chutnaly pokud možno jako maso. Docílit tohoto efektu by mohlo být v budoucnu o něco snazší. Vědci totiž zjistili, že hmyz dodá potravinám chuť podobnou té masové. Informoval o tom server The Guardian.

Zjištění výzkumníků potěší milovníky masa, kteří si je však nemohou třeba ze zdravotních důvodů dopřávat. Odborníci vařili moučné červy – larvy žlutého moučného brouka – s cukrem a zjistili, že výsledkem je masová příchuť, která by se mohla používat k přípravě polotovarů plných kvalitních bílkovin. „Hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s velkým množstvím mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin, podobných těm získávaných z masa,“ říká In Hee Cho, vedoucí studie a výzkumník z Wonkwang University v Jižní Koreji.

Používání hmyzu při přípravě pokrmů by mohlo do budoucna vést k rozmachu ekologičtějších alternativ masových pokrmů. Organizace OSN pro výživu a zemědělství označila hmyz za cenný zdroj bílkovin pro výživu celosvětové populace, která neustále roste a do roku 2050 překročí 9 miliard. Hmyz lze navíc chovat ve velkém množství na malých plochách, na rozdíl od zvířat, která míří na naše talíře.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z The Guardian a Radio Wave

Související články

Zaručeně zlepší den

Budoucnost kávy – kompostovatelné kapsle obalené řasou

Hrušeň hnilička si získala srdce Čechů. Zvítězila v národní anketě Strom roku

Vědci vytvářejí nanodiamanty z plastových láhví

Návaly horka už nemusí být pro ženy v menopauze strašákem. Na trhu je prádlo, které pomůže

Inspirativní rozhovor

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…