Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Okořenit si jídlo pomocí červů? Hmyz je budoucností našeho stravování

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Častým argumentem lidí, kteří se vyhýbají bezmasé stravě, je obava, že by jim chuť masa chyběla. Vznikají proto různé alternativy, například sójové řízky a rostlinné burgery. Výrobci se při jejich vývoji snaží, aby chutnaly pokud možno jako maso. Docílit tohoto efektu by mohlo být v budoucnu o něco snazší. Vědci totiž zjistili, že hmyz dodá potravinám chuť podobnou té masové. Informoval o tom server The Guardian.

Zjištění výzkumníků potěší milovníky masa, kteří si je však nemohou třeba ze zdravotních důvodů dopřávat. Odborníci vařili moučné červy – larvy žlutého moučného brouka – s cukrem a zjistili, že výsledkem je masová příchuť, která by se mohla používat k přípravě polotovarů plných kvalitních bílkovin. „Hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s velkým množstvím mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin, podobných těm získávaných z masa,“ říká In Hee Cho, vedoucí studie a výzkumník z Wonkwang University v Jižní Koreji.

Používání hmyzu při přípravě pokrmů by mohlo do budoucna vést k rozmachu ekologičtějších alternativ masových pokrmů. Organizace OSN pro výživu a zemědělství označila hmyz za cenný zdroj bílkovin pro výživu celosvětové populace, která neustále roste a do roku 2050 překročí 9 miliard. Hmyz lze navíc chovat ve velkém množství na malých plochách, na rozdíl od zvířat, která míří na naše talíře.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z The Guardian a Radio Wave

Související články

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Nová metoda dává přístrojům NASA šanci vystopovat život na Marsu

Scrubsy – víc než jen pracovní oděv

Nová zubní pasta z keratinu dokáže zastavit poškození zubní skloviny

Lucy Barnard se blíží k tomu, stát se první ženou, která přejde Ameriku pěšky

Inspirativní rozhovor

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…