Častým argumentem lidí, kteří se vyhýbají bezmasé stravě, je obava, že by jim chuť masa chyběla. Vznikají proto různé alternativy, například sójové řízky a rostlinné burgery. Výrobci se při jejich vývoji snaží, aby chutnaly pokud možno jako maso. Docílit tohoto efektu by mohlo být v budoucnu o něco snazší. Vědci totiž zjistili, že hmyz dodá potravinám chuť podobnou té masové. Informoval o tom server The Guardian.
Zjištění výzkumníků potěší milovníky masa, kteří si je však nemohou třeba ze zdravotních důvodů dopřávat. Odborníci vařili moučné červy – larvy žlutého moučného brouka – s cukrem a zjistili, že výsledkem je masová příchuť, která by se mohla používat k přípravě polotovarů plných kvalitních bílkovin. „Hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s velkým množstvím mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin, podobných těm získávaných z masa,“ říká In Hee Cho, vedoucí studie a výzkumník z Wonkwang University v Jižní Koreji.
Používání hmyzu při přípravě pokrmů by mohlo do budoucna vést k rozmachu ekologičtějších alternativ masových pokrmů. Organizace OSN pro výživu a zemědělství označila hmyz za cenný zdroj bílkovin pro výživu celosvětové populace, která neustále roste a do roku 2050 překročí 9 miliard. Hmyz lze navíc chovat ve velkém množství na malých plochách, na rozdíl od zvířat, která míří na naše talíře.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z The Guardian a Radio Wave
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Mnich, který prodal své ferrari, vás vytrhne ze zběsilé jízdy životem
Za peníze si štěstí nekoupíš. Pracovní úspěchy nepředčí rodinné zázemí. Radost se skrývá v …