Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Francouzská bageta nebo kubánský rum patří nově do dědictví UNESCO

2 minuty radosti
Ilustrační fotografie: Pexels

Seznam kulturního dědictví UNESCO se neustále aktualizuje a doplňuje o nové položky. Jedním z nejčerstvějších přírůstků je tradiční francouzská bageta, výroba kubánského rumu nebo severokorejské nudlové polévky, uvedl server iRozhlas.

Spotřeba baget ve Francii postupně klesá, přesto se jich denně upeče přibližně 12 milionů. „Je to uznání pro komunitu řemeslných pekařů. Bageta je mouka, voda, sůl, droždí a řemeslné know-how,“ uvedl v prohlášení Dominique Anract, předseda Národní konfederace francouzských pekáren a cukráren. O zápisu metody výroby tradičního pečiva z bílé mouky do Seznamu kulturního dědictví UNESCO rozhodl Mezivládní výbor pro ochranu nehmotného kulturního dědictví. Nominaci tradičního pečiva podpořil i prezident Emmanuel Macron, který bagetu označil za „250 gramů kouzel a dokonalosti“.

Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO se dostalo nově nejen jídlo, ale i tradiční korejský tanec masek či japonský tanec furjú odori. Co se týče uznání tradiční výroby kubánského rumu, jedná se o velkou čest pro výrobce tohoto nápoje. Více než 155 let si osm generací předávalo znalosti přípravy lehkého rumu. Nápoj obsahuje 40 procent alkoholu, získává se z třtinového sirupu nebo melasy. „Je to forma způsobu života, která zahrnuje etický kodex, respekt ke kultuře kubánského rumu, jeho historii a osvědčeným postupům, které přesahují značky i trh,“ napsali Kubánci ve svém návrhu k zahrnutí do UNESCO.

Zdroj: iRozhlas, UNESCO

Související články

Zaručeně zlepší den

Gorily se bijí do hrudi, aby předešly konfliktu. Nechtějí bojovat

Citymind: Nadějný AI projekt z Česka

„Hovězí rýže“ z Jižní Koreje. Bude to jídlo budoucnosti?

Světelná terapie by mohla pomoci milionům pacientů se srdečními problémy

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…