Seznam kulturního dědictví UNESCO se neustále aktualizuje a doplňuje o nové položky. Jedním z nejčerstvějších přírůstků je tradiční francouzská bageta, výroba kubánského rumu nebo severokorejské nudlové polévky, uvedl server iRozhlas.
Spotřeba baget ve Francii postupně klesá, přesto se jich denně upeče přibližně 12 milionů. „Je to uznání pro komunitu řemeslných pekařů. Bageta je mouka, voda, sůl, droždí a řemeslné know-how,“ uvedl v prohlášení Dominique Anract, předseda Národní konfederace francouzských pekáren a cukráren. O zápisu metody výroby tradičního pečiva z bílé mouky do Seznamu kulturního dědictví UNESCO rozhodl Mezivládní výbor pro ochranu nehmotného kulturního dědictví. Nominaci tradičního pečiva podpořil i prezident Emmanuel Macron, který bagetu označil za „250 gramů kouzel a dokonalosti“.
Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO se dostalo nově nejen jídlo, ale i tradiční korejský tanec masek či japonský tanec furjú odori. Co se týče uznání tradiční výroby kubánského rumu, jedná se o velkou čest pro výrobce tohoto nápoje. Více než 155 let si osm generací předávalo znalosti přípravy lehkého rumu. Nápoj obsahuje 40 procent alkoholu, získává se z třtinového sirupu nebo melasy. „Je to forma způsobu života, která zahrnuje etický kodex, respekt ke kultuře kubánského rumu, jeho historii a osvědčeným postupům, které přesahují značky i trh,“ napsali Kubánci ve svém návrhu k zahrnutí do UNESCO.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Úžasné ženy, které změnily svět, mají sílu inspirovat malé i velké
Coco Chanel, Eliška Junková, Marie Currie nebo Anne Franková. Co mají tyto ženy společného?…