O tom, že by hmyz mohl sloužit jako udržitelný způsob alternativní potravy plné bílkovin, jsme už psali. Nejen, že by se tak šetřilo životní prostředí, ale dostali bychom do těla dostatek živin. Podpořit toto směřování se nyní rozhodla Evropská unie. Přidala na seznam schválených potravin dva druhy hmyzu, uvedl server Ekolist a web European Union.
Podle unijního nařízení, které vstoupilo ke konci tohoto ledna v platnost, se smí požívat mražení, sušení nebo na prášek semletí cvrčkové domácí (Acheta domesticus) a larvy potemníka stájového (Alphitobius diaperinus). Dalších osm druhů hmyzu, o jejichž zařazení je zažádáno, unijní úřady zkoumají. Podobná pravidla už existují pro sarančata stěhovavá a larvy moučného brouka.
Hmyz je považován za výživný a bohatý na bílkoviny a je součástí běžné stravy v mnoha zemích. Jeho používání při přípravě pokrmů by mohlo do budoucna vést k rozmachu ekologičtějších alternativ masových pokrmů. Organizace OSN pro výživu a zemědělství označila hmyz za cenný zdroj bílkovin pro výživu celosvětové populace, která neustále roste a do roku 2050 překročí 9 miliard.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku
Potřebujete rozvinout svou kreativitu a baví vás hrát si se slovy? Pak je Kreativní zápisník od…