Jednorázové obaly na jídlo nahradí v brněnských podnicích znovupoužitelná Rekrabička

2 minuty radosti
Zdroj fotografií: Facebook projektu Rekrabička

Jídlo s sebou je fenomén dnešní uspěchané doby, který však znamená také velké množství jednorázových obalů končících v koši. Projekt Rekrabička nabízí ekologickou alternativu.

Rekrabička umožňuje odnést si jídlo z restaurace, bistra či kavárny s dobrým pocitem, že naši planetu ušetříme zbytečného odpadu v podobě jednorázových, často špatně rozložitelných obalů. V partnerských podnicích, které se do projektu zapojily, vám do rekrabičky jídlo ochotně zabalí, a vy ji pak v kterémkoliv jiném můžete zase vrátit – klidně neumytou.

Rekrabička je z vyrobena z ekologického materiálu a je možné ji opakovaně použít, a to až pětsetkrát. Následně putuje k další recyklaci. Poplatek za zabalení pokrmu do rekrabičky je vždy stejný nebo nižší než běžná cena jednorázového obalu. Navíc je vám zaúčtována pouze záloha 50 korun, která je však vratná. Jako první se do projektu zapojily některé brněnské podniky, kde bude rekrabička k dostání již od 10. června. Další místa a města budou brzy následovat.

Podobný koncept se osvědčil již u úspěšného projektu Otoč kelímek, o němž jsme vás informovali na konci loňského roku.

Související články

Zaručeně zlepší den

Češi vynalezli revoluční technologii na zpracování odpadu

Salát ze zahrádky v prosinci? Rakušan našel způsob, jak pěstovat zeleninu v zimě

Vypadá jako bedla, u jídla si na ní ale nepochutnáte. Mykologové v Česku našli vzácnou houbu

V Paříži vznikla farma budoucnosti. Ovoce a zeleninu tam pěstují zcela unikátním způsobem

Inspirativní rozhovor

Jana Leitnerová

Jana Leitnerová

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou skupiny Dobro v době korony.