Vědci ze dvou ústavů Akademie věd umožní lidem zjistit, jestli je prodělaný covid ještě stále chrání před novou nákazou či jestli je nutné jít na přeočkování. Test je unikátní v tom, že se namísto celkové hladiny protilátek zaměřuje jen na ty, které jsou schopné virus zničit.
V Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd vznikl v týmu Pavla Šáchy nápad na přesnější protilátkové testy už loni. „Ne všechny protilátky, které se v krvi pacienta po kontaktu s koronavirem či jeho spike proteinem vytvářejí, jsou schopné virus přímo neutralizovat a zastavit infekci buněk v organismu. Existující testy dokážou měřit pouze souhrnný signál všech protilátek rozpoznávajících spike protein včetně těch, jež virus neutralizovat nedokážou,“ vysvětluje Cyril Bařinka, vedoucí laboratoře strukturní biologie Biotechnologického ústavu AV ČR.
Vědci se proto zaměřili pouze na látky, které zabraňují viru infikovat buňky. Pomocí myších modelů se jim povedlo odhalit několik protilátek, které se po kontaktu se spike proteinem vytvořily a navázaly se na něj. Neutralizovat virus všech známých variant koronaviru – alfu, betu, gamu a deltu však dokázala jen jediná.
Dosavadní testy vyžadují práci s živým virem, který reaguje s buňkami lidí. Tomu odpovídají také vysoké nároky na laboratoře – musí být vybaveny pro práci s infekčním virem a savčími buňkami. Tato opatření je prodražují a také navyšují čas trvání jejich analýzy na minimálně 3 dny. Nový test je možné zanalyzovat v podmínkách běžné laboratoře a jeho vyhodnocení trvá několik hodin. Na trhu se testy vyrobené a vyvinuté v Česku objeví už 21. září, což je pro vědce a jejich spolupráci s transferovými firmami a průmyslovými partnery velký úspěch.
Zdroje: Akademie věd, Český rozhlas Plus
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat
Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…