Zmrzlina italského kardiologa by mohla prodlužovat lidský život

Zdroj fotografie: freeimages.com/Lotus Head

Milovníci zmrzliny mohou jásat. Alespoň tedy ti, kteří si s chutí dopřávají zmrzlinu italského kardiologa Valeria Sanguigniho z římské univerzity Tor Vergata. Podle jeho slov je nejlepší na prodloužení života čokoládová nebo oříšková zmrzlina vyrobená z výjimečného koncentrátu antioxidantů.

Pro dokázání svého tvrzení pozval k experimentu skupinu mladých lidí ve věku od 18 do 35 let a nechal je spořádat 100 gramovou porci zmrzliny pojmenované Powellnux. Poté museli ze všech sil šlapat na rotopedu. Výsledky dopadly podle očekávání Sanguigniho, antioxidanty zlepšují činnost srdce a zvyšují výkon lidského těla. Kromě vyšší fyzické výkonnosti aktivuje už jen pouhá lžička zmrzliny receptory v mozku, které jsou zodpovědné za pociťování radosti a obecně vyvolávají kladné emoce.

Má se v povědomí, že vznikání volných radikálů silně ovlivňuje zárodek spousty nemocí. „Polyfenoly jsou účinné v boji proti podobným nemocem. Po pozření zmrzliny se do dvou hodin zvyšuje množství polyfenolů v krvi a to pak má kladný vliv na rozšiřování cév,“ vyjádřil se k testům vědecký časopis Nutrition. „Naše zmrzlina se může stát průkopníkem skupiny přírodních potravinových léků,“ doufá italský profesor Sanguigni.

Zdroj: ČTK

Autor článku