Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Tento sýr by mohl být nejnovější superpotravinou s jedinečnými vlastnostmi pro zdraví kostí

Ilustrační foto: Pixabay

Nová studie vědců z Norska zjistila, že konzumace malého množství konkrétního norského sýra může pomoci zastavit oslabení kostí bez zvýšení cholesterolu, informuje o tom server Euro News.

Vědci z Norska zjistili, že konzumace denní porce (přibližně 57 g) sýru Jarlsberg může pomoci odvrátit řídnutí kostí bez zvýšení škodlivého cholesterolu s nízkou hustotou a že zdravotní přínosy se týkají opravdu jen tohoto jedinečného druhu sýra.

O jaký sýr se jedná?

Jarlsberg je jemný, poloměkký sýr s ořechovou příchutí vyrobený z kravského mléka s pravidelnými otvory, jako má například ementál. Sýr pochází ze stejnojmenného města ve východním Norsku. Norský tým vědců doufá, že sýr může pomoci zastavit osteoporózu, a dokonce zabránit cukrovce, ale pro tyto závěry je nezbytný další výzkum, který by to potvrdil.

Předchozí výzkum naznačil, že může pomoci zvýšit hladiny osteokalcinu – hormonu spojeného se silnými kostmi a zuby – ale nebylo jasné, zda je tento účinek specifický pro Jarlsberg nebo jakýkoli druh sýra.

Jarlsberg vs Camembert

Ve snaze zjistit, jak to vlastně je, tak akademici realizovali experiment s účastí 66 zdravých žen, které buď jedly denní porci Jarlsbergu, nebo 50 g sýru Camembert každý den po dobu šesti týdnů.

Oba tyto sýry mají podobnou hladinu tuku a bílkovin, ale Jarlsberg je na rozdíl od Camembertu bohatý na vitamín K2. Jedna forma tohoto vitamínu se nachází v živočišných produktech, jako jsou játra, zatímco jiné pocházejí z bakterií a fermentovaných potravin, jako je sýr. Na konci šestitýdenního období bylo skupině konzumující Camembert dovoleno jíst Jarlberg dalších šest týdnů. Všechny účastnice byly zdravé ženy s průměrným věkem 33 let a průměrnou hmotností. Každých šest týdnů byly všem účastnicím odebrány vzorky krve, aby se zkontrolovaly hladiny důležitých proteinů, osteokalcinů a peptidů, které přispívají ke zdraví kostí.

Ilustrační foto: Pixabay

Vzorky vykazovaly klíčové známky obnovy kostí a zvýšení vitaminu K2 po šesti týdnech u žen, které denně jedly porci sýra Jarlsberg, zatímco u těch, které jedly Camembert, hladiny PINP zůstaly stejné, přičemž ostatní ukazatele zdraví kostí mírně klesly. Hladiny PINP i chemických a biologických indikátorů však výrazně vzrostly poté, co tyto účastnice přešly na Jarlsberg.

Krevní tuky se v obou skupinách mírně zvýšily, ale hladina cholesterolu u žen významně klesla, jakmile přešly z Camembertu na Jarlsberg. Množství glukózy v červených krvinkách kleslo o tři procenta u žen, které jedly Jarlsberg, ale vzrostlo o dvě procenta u žen, které jedly Camembert. Jakmile skupina konzumující Camemberz přešla na Jarlsberg, hladiny glukózy znovu klesly. Hladiny vápníku a hořčíku klesly ve skupině, která jedla Jarlsberg, ale zůstala nezměněna ve skupině, která jedla druhý sýr. Po změně sýra hladiny vápníku klesly i ve skupině konzumující Camembert, což podle výzkumníků pravděpodobně odráží zvýšený záchyt klíčových minerálů při tvorbě kostí.

Pozitivní účinky supersýra Jarlsberg

Výzkumná zpráva uvádí, že denní konzumace sýra Jarlsberg má pozitivní vliv na přítomnost látek zvyšujících odolnost a zdraví kostí a dochází k závěru, že účinky jsou skutečně specifické pro tento sýr. Zjištění dále naznačují, že sýr Jarlsberg by mohl pomoci předcházet osteopenii – stádiu před osteoporózou – a také metabolickým onemocněním, jako je cukrovka, i když k finálnímu potvrzení by byl zapotřebí další výzkum.
„Tato studie ukazuje, že zatímco je známo, že vápník a vitamín D jsou extrémně důležité pro zdraví kostí, ve hře jsou další klíčové faktory, jako je vitamín K2, který možná není tak známý,“ uvedla profesorka Sumantra Ray, výkonná ředitelka pro NNEdPro Global Center for Nutrition and Health, jež je spoluvlastníkem časopisu BMJ Nutrition Prevention & Health, ve kterém byla studie publikována.

Zároveň dodává, že jelikož se jedná o malou studii na mladých a zdravých lidech navrženou tak, aby prozkoumala nové cesty spojující stravu a zdraví kostí, je třeba výsledky interpretovat s velkou opatrností, protože účastníci studie nereprezentují další skupiny v populaci.

Zdroj: Euro News

Související články

Zaručeně zlepší den

Slunce, jak ho neznáme. Nové snímky odhalují neskutečné detaily jeho atmosféry

Zdravé stravování si pohlídají samy děti. Finský systém už testuje i jídelna v Česku

Nový korpus české poezie je neobsáhlejší na světě

Lidé vás mají raději, než si myslíte. Vědci přišli na to, proč

Inspirativní rozhovor

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Óda na nevinnost a laskavost. Chlapec, krtek, liška a kůň mají klíče od lidských srdcí

Inspirace z knihovny: Óda na nevinnost a laskavost. Chlapec, krtek, liška a kůň mají klíče od lidských srdcí

Znáte takové ty knihy, které můžete otevřít na náhodné stránce a cokoliv si z nich v ten moment…