Naději pro osoby náchylné k onemocnění Alzheimerovou demencí objevili vědci z Fatty Acids Research Institute v Jižní Dakotě. Zjistili, že riziko jejího vzniku snižuje až o 49 % příjem dostatečného množství omega-3 mastných kyselin.
Ty se nacházejí například v olejnatých rybách, jako je losos či makrela. Jejich zařazením do jídelníčku si tak lidé mohou prodloužit život o několik let. Efekt se navíc potvrdil také u osob, které již nemocí trpí. Dochází u nich ke zpomalení postupu demence.
Nejvýraznější spojitost mezi hladinou mastných kyselin v krvi a nástupem demence se ukázala u osob nesoucích gen ApoE4, který u nich zvyšuje riziko vyvinutí Alzheimerovy choroby. Tito lidé mají díky upravené dietě šanci na zpomalení nástupu nemoci až o pět let.
„Zajímavé je, že před 15 lety proběhla studie na rodičích našich participantů, která ukázala 47 % pokles rizika rozvoje demence. Nalezení podobných výsledků u další generace znamená zásadní potvrzení vztahu mezi omega-3 mastnými kyselinami a demencí,“ uvedl autor studie zveřejněné v časopise Nutrients William Harris.
Zdroj: Fatty Acid Research Institute, Nutrients, Goodnewsnetwork
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku
Potřebujete rozvinout svou kreativitu a baví vás hrát si se slovy? Pak je Kreativní zápisník od…