Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pestré jídelny: Nesehnutí spustilo kampaň za inovaci školního stravování

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Základ zdravého stravování si vytváříme od útlého věku. U nejmenších dětí je ovlivňování jídelníčku poměrně jednoduché. Co ale s dětmi, které se stravují ve zkostnatělých školních jídelnách proslulých svým nepestrým jídelníčkem? Změnit obsah talířů nabízených školními kuchyněmi se v rámci kampaně Pestré jídelny pokouší Nesehnutí.

Rozvařené špagety, univerzální hnědá omáčka a nevábná vůně… připomíná vám to obědovou pauzu během školních let? Nesehnutí proto spustilo kampaň za inovaci školního stravování: „Školní strava neodpovídá aktuálním doporučením, chybí více zeleniny, ovoce i luštěnin. Spotřební koš stanovující povinné množství některých potravin v jídlech navíc ještě komplikuje práci jídelnám, které se samy snaží o změnu k lepšímu,” vysvětlila koordinátorka kampaně Pestré jídelny Anna Neumannová.

Ilustrační foto: Pixabay

Cílem kampaně je změna vyhlášky o školním stravování. Postavena je přitom na třech hlavních bodech, a to na nahrazení zastaralého systému spotřebního koše pestrou stravou, zvýšení počtu rostlinných jídel v jídelníčku a vyjití vstříc lidem s dietetickými potřebami. Poslední bod myslí také například na vegetariány.

Kampaň se inspirovala pozitivními příklady ze zahraničních jídelen, zejména v Rakousku a Německu. Výsledkem by mělo být kromě chutnějších pokrmů méně vyhozeného jídla nebo snížení nadváhy dětí. Počítá se také se vzděláváním zaměstnanců školních jídelen, navýšením jejich platu a vznikem databáze nutričně vyvážených receptů.

Zdroj: Nesehnutí

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…