Základ zdravého stravování si vytváříme od útlého věku. U nejmenších dětí je ovlivňování jídelníčku poměrně jednoduché. Co ale s dětmi, které se stravují ve zkostnatělých školních jídelnách proslulých svým nepestrým jídelníčkem? Změnit obsah talířů nabízených školními kuchyněmi se v rámci kampaně Pestré jídelny pokouší Nesehnutí.
Rozvařené špagety, univerzální hnědá omáčka a nevábná vůně… připomíná vám to obědovou pauzu během školních let? Nesehnutí proto spustilo kampaň za inovaci školního stravování: „Školní strava neodpovídá aktuálním doporučením, chybí více zeleniny, ovoce i luštěnin. Spotřební koš stanovující povinné množství některých potravin v jídlech navíc ještě komplikuje práci jídelnám, které se samy snaží o změnu k lepšímu,” vysvětlila koordinátorka kampaně Pestré jídelny Anna Neumannová.
Cílem kampaně je změna vyhlášky o školním stravování. Postavena je přitom na třech hlavních bodech, a to na nahrazení zastaralého systému spotřebního koše pestrou stravou, zvýšení počtu rostlinných jídel v jídelníčku a vyjití vstříc lidem s dietetickými potřebami. Poslední bod myslí také například na vegetariány.
Kampaň se inspirovala pozitivními příklady ze zahraničních jídelen, zejména v Rakousku a Německu. Výsledkem by mělo být kromě chutnějších pokrmů méně vyhozeného jídla nebo snížení nadváhy dětí. Počítá se také se vzděláváním zaměstnanců školních jídelen, navýšením jejich platu a vznikem databáze nutričně vyvážených receptů.
Zdroj: Nesehnutí
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší
Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…