O Itálii platí, že je centrem kávy. Dva inženýři z Říma tomu dostáli, když vynalezli pražírnu, ve které nevyužívají elektřinu ani plyn. Navzdory těmto zdánlivým limitům jsou schopni za hodinu upražit i 50 kilogramů kávových zrn. Stačí jim k tomu slunce.
Jak to všechno probíhá? Antonio Durbe a Daniele Tummei mají na svém pozemku umístěnou soustavu zrcadel. Ta sluneční paprsky koncentruje na rošt a několik elektrických součástí pohání energií získanou ze slunečního panelu. Počítačem kontrolované senzory pomáhají zrcadlům natáčet se ke slunci po celý den a mířit na otáčející se kovový koš s kávovými zrny. Teplota v koši dosahuje 240 až 250 stupňů Celsia, záleží na intenzitě slunečního svitu.
Tento unikátní způsob pražení však není jenom nízkonákladový a šetrný k životnímu prostředí. Inženýři, kteří se vrhli do obchodu s kávou, tvrdí, že také lépe udrží vůni kávy a dodá jí bohatší chuť. Na rozdíl od běžných pražíren využívajících plyn se u nich káva praží, aniž by se zahříval okolní vzduch. Teplo tedy proniká do semen a nepálí je z vnějšku. Jednu nevýhodu tento způsob však má, a tou je závislost na dobrém počasí. V případě příznivých podmínek je zařízení se 40 zrcadly schopné upražit za rok 30 tisíc kilogramů kávy a uspořit 60 tisíc kilowatthodin elektřiny.
Zdroj: České noviny
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha
Ukrývají se tajemství světa v tichu? Většinu času jsme obklopeni nejrůznějšími zvuky, na které jsme…