Městské farmy získávají na oblibě. Zeleninu a ovoce pěstují ve švédském Göteborgu i New Yorku

Zdroj fotografie: Dollarphotoclub

Netradiční farma po letech opět oživila pobřeží Göteborgu. Dřevěné záhony s celkovou plochou 250 metrů nabízejí čerstvý salát, hrášek, rajčata i fazole. Zahradu se zeleninou mají také v New Yorku, tam ji pěstují na vodě.

S originálním nápadem přišla loni v Göteborgu dvojice mladých farmářů. Dnes slaví úspěch a jejich zeleninu odebírají i vyhlášené místní restaurace, kam je sami pěstitelé na kole rozváží. Podle projektanta rozvoje města Martina Berga je role farmy mimo jiné pedagogická, lidé podle něho ztratili ponětí o tom, jak jídlo vzniká a od jeho produkce jsou odtržení.

V New Yorku pak nákladní loď v plovoucí zahradu se záhony proměnila umělkyně Mary Mattinglyová. Na vodě vznikla proto, protože jinde nebylo její vytvoření legálně možné. Newyorčanům nabízí kapustu, cibuli, borůvky, maliny, broskve i jablka.

I v Česku zájem o čerstvé suroviny roste a ve městech vznikají komunitní zahrady, například Prazelenina, aktivní je v této oblasti také sdružení Kokoza.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Autor článku

Profilový obrázek