Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Lokální potraviny ocení tělo i planeta. Zemědělcům nyní pomáhají akademici

Ilustrační foto: Pexels

Upřednostnění lokálních potravin před masem z Austrálie, jablky z Francie nebo celerem ze Španělska přináší výhody konzumentům i těm, kteří se produkcí potravin zabývají. Iniciativa s akademickou podporou vědců z Mendelovy univerzity se snaží dostat do povědomí výhody co nejkratší cesty od pěstitele ke konzumentovi a naučit zemědělce, jak své zdravé potraviny co nejlépe prodat v bezprostředním okolí.

Především mladší generace si uvědomuje, že je důležité znát původ potravin, a tak nehledí jen na jejich cenu v supermarketech. „Je nastavená ke zdravému životnímu stylu. Jde o záležitost nejen kvality ekologických produktů, ale i udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí, mladší generace k tomu má blíž,“ říká Milada Šťastná, vedoucí Ústavu aplikované krajinné ekologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity, jež také stojí v čele pracovní skupiny, která má za cíl propagovat odběr potravin pěstovaných co nejblíže jejich konzumentům.

Jednou z možností, jak podpořit konzumaci lokálních sezónních potravin od regionálních farmářů, je koncept krátkých dodavatelských řetězců. Zemědělcům pomáhají dostat jejich produkty k zákazníkům také akademici, kteří jim nabízejí informace a pomoc s rozvojem udržitelné ekonomiky a také radí, jak zvýšit zájem veřejnosti o zdravé sezónní potraviny. Vedle toho je mohou motivovat také evropské programy, které upřednostňují co nejkratší dobu dodávky produktů od zemědělce ke spotřebiteli. Tato strategie nese poetický název Farm to Fork, což v překladu znamená z farmy na vidličku.

Lokální potraviny podporují vědci i Evropská unie. Ilustrační foto: Pixabay

Další variantou je komunitní odběr lokálních potravin přímo od zemědělců a v době jejich sklizně. Spotřebitelé a zemědělci se tak stávají partnery, jejich vzájemné vztahy jsou příznivější, transparentnější a mají podobu sousedských vazeb. Zákazníci vědí, odkud potraviny pocházejí a jak se pěstují. Zemědělci si pak díky předplaceným odběrům na celou sezonu mohou lépe plánovat úrodu. „Jednou z výhod lokální spotřeby je totiž i efektivní doprava v regionu. K tomu je třeba změnit některé spotřebitelské návyky,“ uvedla Šťastná s tím, že klíčová je myšlenka patriotismu, která se v České republice zatím příliš nepěstuje.

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Praha je čtvrtým nejbohatším místem v EU

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

V Portugalsku najdete nejlepší pláž světa

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Čtyřicítka děsí mnoho žen. Jedná se o pomyslný milník, jehož dosažení však nemusí znamenat nic…