Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Hmyz má být potravinou budoucnosti. V čem tkví jeho výjimečnost?

Ilustrační foto: Depositphotos

Jedinečné výživové hodnoty i udržitelnost chovu stojí za obrovským potenciálem jedlého hmyzu v potravinářském průmyslu. Kromě exotických ochutnávek si dnes lidé mohou hmyzí bílkovinu zakoupit třeba ve formě prášku, tedy takzvané hmyzí mouky.

Prášek lze zakomponovat do pečiva, těstovin i mnoha dalších pokrmů a zvýšit tak jejich nutriční hodnotu. Od běžné mouky je prášek prakticky nerozeznatelný. Jedlý hmyz však oproti obilovinám obsahuje vysoké množství bílkovin, tuků, vlákniny, ale i některých vitamínů a minerálů. Jeho produkce je navíc udržitelnější než chov hospodářských zvířat, zejména díky několikanásobně nižší spotřebě vody, krmiva i potřebného prostoru stejně jako výrazně nižší produkci skleníkových plynů.

Mouka vyrobená z rozemletého hmyzu je snadno zaměnitelná s běžnou moukou, nabízí však výrazně více nutričních hodnot. Foto: se svolením ENTOWAY

Běžné zdroje výživy při rostoucí populaci není možné udržet donekonečna. Hmyz je kvalitním zdrojem živin a tvoří součást lidské stravy už od nepaměti. V našich končinách však bohužel není moc populární,“ uvedl Martin Masár, zakladatel firmy ENTOWAY zabývající se produkcí hmyzího prášku a výzkumem jedlého hmyzu. Mezi jedlé druhy hmyzu schválené Evropskou unií patří cvrček domácí, larvy potemníka stájového, cvrček krátkokřídlý, saranče stěhovavá či larvy potemníka moučného. „Do budoucna budou pro potravinářský průmysl zajímavé i proteinové a tukové koncentráty získané z hmyzu,“ doplnil Masár.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jak v létě správně pečovat o pokožku, abychom se vyhnuli rakovině?

Vzácný úkaz zaznamenán v Číně. Podívejte se, co vyrazilo dech veřejnosti

Duševní hygiena by měla být více zastoupena ve školní docházce, říká Češka studující experimentální psychologii v Oxfordu

Sochy ohrožených zvířat z písku potěší návštěvníky Pusteven

Inspirativní rozhovor

Kryštof Bartoš ze seriálu Devadesátky: Jsem trochu mimoň. V lese se zastavím a klidně třeba 20 minut sleduju pavoučka, jak splétá sítě

Kryštof Bartoš ze seriálu Devadesátky: Jsem trochu mimoň. V lese se zastavím a klidně třeba 20 minut sleduju pavoučka, jak splétá sítě

Přečtěte si rozhovor s hercem Kryštofem Bartošem, kterého můžete znát třeba ze seriálu Devadesátky. Jak se jeho život změnil díky úspěšnému seriálu? A u jakých aktivit si nejlépe odpočine?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…