Seznam kulturního dědictví UNESCO se neustále aktualizuje a doplňuje o nové položky. Jedním z nejčerstvějších přírůstků je tradiční francouzská bageta, výroba kubánského rumu nebo severokorejské nudlové polévky, uvedl server iRozhlas.
Spotřeba baget ve Francii postupně klesá, přesto se jich denně upeče přibližně 12 milionů. „Je to uznání pro komunitu řemeslných pekařů. Bageta je mouka, voda, sůl, droždí a řemeslné know-how,“ uvedl v prohlášení Dominique Anract, předseda Národní konfederace francouzských pekáren a cukráren. O zápisu metody výroby tradičního pečiva z bílé mouky do Seznamu kulturního dědictví UNESCO rozhodl Mezivládní výbor pro ochranu nehmotného kulturního dědictví. Nominaci tradičního pečiva podpořil i prezident Emmanuel Macron, který bagetu označil za „250 gramů kouzel a dokonalosti“.
Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO se dostalo nově nejen jídlo, ale i tradiční korejský tanec masek či japonský tanec furjú odori. Co se týče uznání tradiční výroby kubánského rumu, jedná se o velkou čest pro výrobce tohoto nápoje. Více než 155 let si osm generací předávalo znalosti přípravy lehkého rumu. Nápoj obsahuje 40 procent alkoholu, získává se z třtinového sirupu nebo melasy. „Je to forma způsobu života, která zahrnuje etický kodex, respekt ke kultuře kubánského rumu, jeho historii a osvědčeným postupům, které přesahují značky i trh,“ napsali Kubánci ve svém návrhu k zahrnutí do UNESCO.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu
Vídáme je každý den v televizi, čteme jejich články nebo hltáme zpravodajství z válečné fronty.…