Nejen kelímky na kávu, brčka a igelitové sáčky, ale i kávové kapsle představují velkou zátěž pro životní prostředí. I v tomto případě ale existuje alternativa, prozatím v podobě nadějného nápadu studentky Veroniky Janečkové.
Běžné kapsle často obsahují podíl hliníku a plastu, kvůli čemuž jsou jen obtížně recyklovatelné. Oproti tomu je navržená alternativa nejen vhodná k recyklaci, ale dokonce kompostovatelná. Pro její výrobu je použit kuchyňský odpad, který je přeměněn v materiál podobný bioplastu. Základ tvoří recyklovaná papírovina doplněná o různá pojidla, třeba tematicky o kávovou sedlinu.
Veronika Janečková se svým nápadem uspěla i v soutěži Model Young Package. Ta oceňuje nejlepší studentské nápady v oblasti obalového designu a letos se zaměřila na všudypřítomný fenomén kávy. Porota udělila studentce hlavní cenu za „vizionářský ekologický přístup“, ocenila i dotažený vzorník kapslí.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu
Vídáme je každý den v televizi, čteme jejich články nebo hltáme zpravodajství z válečné fronty.…