Česká food fotografka Novotná vyhrála v Londýně se snímkem chobotnice

Zdroj fotografie: foodandwine.com/Petra Novotná

Jídlo na obrázcích působí na mnohé z nás silněji než zvonek na Pavlovovy psy. Pokud se však podaří chutné pokrmy zachytit ve vší parádě, dá se bez obav mluvit o uměleckém díle. V případě food stylistů to platí dvakrát, o čemž by mohla vyprávět Češka Petra Novotná, která vyhrála mezinárodní food fotografickou soutěž v Londýně. Zvítězila zde v kategorii Cream of the Crop se snímkem chobotnice na ledu.

Focení jídla má svá pravidla a není při něm jednoduché každý pokrm správně zachytit. Za nejfotogeničtější jsou považovány dorty a jiné sladké zákusky. Dobře se zachycuje i pečivo, džemy, káva nebo těstoviny. „Nejhorší jsou ale polévky a omáčky. V tomto případě se dá dojem zlepšit vhodným nádobím,“ vysvětluje Novotná. Nevhodné jsou podle ní i věci s majonézou, které je třeba dozdobit.

Důležitá je i čerstvost produktů, čímž se Novotná při tvorbě vítězné fotografie řídila. Porota pak ocenila neobvyklou a atraktivní kompozici. „Snažím se nepracovat s náhražkami. I klienti to pochopili a žádají reálné jídlo,“ uvádí Novotná. Její slova potvrzují další vítězné snímky, kterými jsou obraz nákupu čerstvé zeleniny nebo pekař připravující těsto.

Zdroj: ceskatelevize.cz

Autor článku

Profilový obrázek