Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Čerstvá a lokální zelenina na poušti i ve městě. Pěstování v kontejnerech slibuje revoluční změny

3 minuty radosti
Hydroponické kontejnery mohou přispět k naší potravinové soběstačnosti. Foto: GreeenTech

Pěstovat plodiny kdekoliv, bez ohledu na počasí, zcela bez postřiků a s minimem vody. Zdá se vám to jako sci-fi? Česká společnost GreeenTech se do této výzvy pustila s vervou. Inovativní technologie hydroponických pěstebních kontejnerů umožňuje pěstovat zeleninu, bylinky i drobné ovoce ve městě i na poušti. Může tak významně přispět k podpoře lokálních výrobců a potravinové nezávislosti nejen České republiky. Bylinky z chytrých kontejnerů už můžete ochutnat na farmě v centru Prahy.

Sklízet šťavnatou a chutnou zeleninu po celý rok je snem mnoha farmářů. Společnost GreeenTech svým moderním přístupem k zemědělství dokazuje, že je to možné. Klíčem úspěchu je vertikální hydroponie. Metoda pěstování bez půdy využívá živný roztok, který cirkuluje u kořenového systému rostlin. Pěstování na farmách nebo v pěstebních kontejnerech je kontrolované a řízené na dálku. Moderní technologie tak rostlinám dodají potřebnou teplotu, vlhkost i osvětlení a nezávisle na vnějším prostředí simulují ideální podmínky pro růst. Celý proces se proto obejde bez jakýchkoliv postřiků a hnojiv.

Bylinky i zeleninu lze pěstovat bez ohledu na počasí a místo. Foto: GreeenTech

Inovátorský projekt společnosti GreeenTech, kterou v červenci 2020 založili Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček, má ambici zajistit lidem přístup ke zdraví prospěšným lokálním potravinám bez ohledu na roční dobu, a tím nastartovat cestu k potravinové soběstačnosti České republiky. „Dlouhodobý pracovní pobyt v Číně mi ukázal, jak fungovat neudržitelně. Po návratu do Čech jsem si vzal za cíl vytvořit technologii, která bude přispívat k zelené budoucnosti a zdravé urbanizaci,“ vysvětluje výkonný ředitel firmy GreeenTech Dmitrij Lipovskij.

Plody pokrokového pěstování plodin mohou zájemci ochutnat již nyní. Městská farma HerbaFabrica v pražském Vnitrobloku pěstuje čerstvé bylinky a zeleninu pro veřejnost i místní restaurace. Všechny plodiny se balí do recyklovatelných papírových obalů a semínka se vysazují do kompostovatelné konopné pěstební rohože. Druhá farma vznikne brzy v Hostivaři a poslouží mimo jiné i pro testování nových technologií.

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Jak funguje svět? Na co si v něm dát pozor? Co v životě hledat a před čím se naopak skrýt…