Výjimečná chuť, výjimečný produkt. Levandulové víno vyrobené Petrem Marcinčákem v Novosedlách je světový unikát. Vinař si svůj nápad nechal patentovat.
„Každý, kdo víno zatím ochutnal, uznává, že je velice delikátní a příjemné. Snoubí se sladkost s výraznou kořenitostí, vůně je také velmi výrazná,“ říká o svém speciálním víně Marcinčák. Aby na něj získal patent, musel prokázat, že žádný takový produkt nikdo jiný na světě nedělá.
Levandulové víno vzniká podobně jako víno slámové, na něž se Marcinčákovo rodinné vinařství specializuje. Suší se na levanduli a posléze kvasí s levandulovým květem. „Není to velká věda, ale chtělo to určitou zkušenost,“ uznává jeho stvořitel. Víno voní po levanduli a je příjemně sladké.
Na přípravě unikátu pracoval vinař dva roky. K ochutnání je pouze v rodinném hotelu v Mikulově, a to v omezeném počtu. Ani do budoucna neplánuje Marcinčák množství navyšovat, letos vyrobí opět jen kolem padesáti litrů.
Případ levandulového vína je důkazem trendu, kdy vinaři svá vína různě ozvláštňují nebo používají k výrobě dalších produktů. Mezi doplňkový vinný sortiment patří třeba vinné želé nebo hroznové mošty. Tyto výrobky jsou pro spotřebitele zajímavé, nabízejí nové gurmánské zážitky.
Zdroj: ceskenoviny.cz
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou
Platí, že ve snech je možné cokoliv. Proč je tedy nezačít kontrolovat? Díky osvojení této…