Ve zlínské zoo se narodila dvě mláďata velblouda dvouhrbého

Zdroj fotografie: pixabay.com

Ve zlínské zoologické zahradě mají důvod k radosti. Narodila se jim tam dvě mláďata samičky velblouda dvouhrbého. V zahradě, kde chovají velbloudy dvouhrbé od roku 1976, se dvě mláďata v jednom roce narodila po několika letech. V hospodářství po celé střední Asii je velbloudů tohoto druhu více než jeden milion, ale v přirozeném prostředí asijské pouště Gobi jich přežívá pouhá tisícovka.

Obě mláďata se narodila samicím Olině a Jade v odstupu dvou týdnů. „Malí velbloudi však ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. Zhruba kolem druhého roku zoo opustí a svůj nový domov najdou v některé české nebo evropské zoo,“ uvedla mluvčí zoologické zahrady Romana Bujáčková. Za více než čtyřicet let chovu velbloudů se podařilo přivést na svět téměř třicet mláďat. V současné době velbloudí stádo tvoří devítiletý samec Fico, dvacetiletá Jade, desetiletá Olina a dva malí samečci.

V divoké přírodě se však velbloudům nedaří stejně jako v zahradách, v současnosti patří mezi nejohroženější velké savce na světě, v přírodě jich podle odhadů žije už asi jen 500 – 1500 jedinců. Jejich domovem je nyní poušť Gobi, kde musejí snášet extrémní výkyvy teploty. Bez vody dokáže dospělý velbloud vydržet až čtrnáct dní a zvládne vypít až 150 litrů najednou. Voda se pak neukládá v hrbech, jak se traduje, ale ve vystýlce žaludku.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Michal Bělský