V Olomouci vznikla nová laboratoř usnadňující šlechtění plodin

Zdroj fotografie: potravinyav21.cz

První česká aplikační laboratoř Akademie věd ČR zjednoduší zavádění nových šlechticích metod do praxe. Vědecké pracoviště má za úkol zajistit spolupráci předních vědců se šlechtiteli, kteří by tak měli získat přístup ke špičkovým moderním přístrojům. Akademie věd si od laboratoře slibuje především výrazné urychlení šlechtění nových odrůd například v zemědělství.

Hlavním cílem vědců je získat plodiny s vylepšenými vlastnostmi odolávající klimatickým změnám, suchu i škůdcům. „Velké šlechtitelské firmy ve Francii, USA Anglii či Německu mají vlastní laboratoře zaměřené na metody molekulární biologie a genomiky. U nás je jiná situace, taková laboratoř vyjde na spoustu peněz,“ vysvětlil vedoucí olomouckého pracoviště experimentální botaniky Jaroslav Doležel. Laboratoř nabídne šlechtitelům celou řadu školení, seminářů a také moderní technické zázemí.

Díky novým metodám se může šlechtění zemědělských odrůd zkrátit i o několik let. „Šlechtění pomocí molekulárních metod bude postupně rozšiřováno o nové techniky. Už teď je ale jisté, že se do pár let začne využívat nová generace geneticky modifikovaných organismů,“ uvedl Doležel. Olomoučtí vědci patří mezi špičku svého oboru, v minulosti například vyvinuli novou metodu zrychlující analýzu dědičné informace pšenice a za spolupráce s dalšími laboratořemi získali genetický plán této plodiny.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Michal Bělský