V Itálii se začala experimentálně pěstovat podmořská bazalka. První pokus se zdá být úspěšný a společnost, která za projektem stojí, plánuje do budoucna pěstovat na mořském dně také další plodiny.
Za projektem Nemova farma stojí generální ředitel společnosti specializující se na podmořská komunikační zařízení Ocean Reef, Sergio Gamberini. V Ligurii nedaleko města Noli na severovýchodě Itálie tak v hloubce osmi metrů nedaleko od břehu pěstují za pomoci plastových zvonů a klasického kompostu bazalku. Využívají zejména tepelnou stabilitu moře bez velkých rozdílů mezi dnem a nocí. Co se týká světla, pod hladinu pronikne zcela dostačujících šedesát procent. Další výhodu oproti souši představuje absence hmyzu a parazitů. Oproti klasické bazalce má navíc ta mořská hustší lístky.
V současné době je potřeba bazalku každý den opečovávat, takže se k ní pravidelně spouští několik potápěčů. Již nyní se ale pracuje na zdokonalení založeném na systému snímačů a kamer.
Základní přínos pěstování podmořské bazalky tkví ve snaze eliminovat nedostatek potravin ve státech, které nemají dostatek sladké pitné vody nebo je v nich vysoký rozdíl teplot během dne a noci.
Do budoucna Nerova farma plánuje experimentovat na mořském políčku také s hlávkovým salátem, žampiony, rajčaty, jahodami nebo fazolemi.
Zdroj: lidovky.cz
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Lidé jsou křehcí jako sníh a každý z nás potřebuje občas místo pro sebe. To se ve své prvotině…