Předcházet plýtvání potravinami, a zároveň pomoct lidem, kteří nemají jídla dostatek. Takový je cíl nového projektu komunitních chladniček pod názvem Bezezbytku. Iniciátorem je firma Samsung, která chce k programu časem přidat i vzdělávací workshopy.
Do lednice může nadbytečné jídlo v dobrém stavu vložit každý, kdo patří k dané komunitě. Může jít o čerstvé ovoce, pečivo, jogurty, sýry, konzervy nebo další balené potraviny. „Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné,“ uvedla manažerka projektu Veronika Doubnerová.
První lednice už zahájila svůj provoz v Komunitním centru Kotlaska. „Rádi jsme se zapojili do projektu proti plýtvání potravinami. Jídlo, které by skončilo v koši, bude dále sloužit dobré věci. Může podpořit lidi, kteří Kotlasku navštěvují a nemají přístup ke kvalitním potravinám,“ pochválila projekt Dagmar Doubravová z centra Kotlaska. Do léta přibudou další dvě chladničky na Žižkově a v Holešovicích. V Česku se už dříve objevily tzv. veřejné lednice. Ne vždy ale fungovaly podle očekávání, novému projektu by mohl pomoct právě onen komunitní ráz.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Půlnoční knihovna je doslova hitem, který naláká k četbě i spoustu nečtenářů. Stojí opravdu za to?…