V Česku odstartoval projekt sdílených komunitních lednic

Zdroj fotografie: RUBIKON Centrum

Předcházet plýtvání potravinami, a zároveň pomoct lidem, kteří nemají jídla dostatek. Takový je cíl nového projektu komunitních chladniček pod názvem Bezezbytku. Iniciátorem je firma Samsung, která chce k programu časem přidat i vzdělávací workshopy.

Do lednice může nadbytečné jídlo v dobrém stavu vložit každý, kdo patří k dané komunitě. Může jít o čerstvé ovoce, pečivo, jogurty, sýry, konzervy nebo další balené potraviny. „Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné,“ uvedla manažerka projektu Veronika Doubnerová.

První lednice už zahájila svůj provoz v Komunitním centru Kotlaska. „Rádi jsme se zapojili do projektu proti plýtvání potravinami. Jídlo, které by skončilo v koši, bude dále sloužit dobré věci. Může podpořit lidi, kteří Kotlasku navštěvují a nemají přístup ke kvalitním potravinám,“ pochválila projekt Dagmar Doubravová z centra Kotlaska. Do léta přibudou další dvě chladničky na Žižkově a v Holešovicích. V Česku se už dříve objevily tzv. veřejné lednice. Ne vždy ale fungovaly podle očekávání, novému projektu by mohl pomoct právě onen komunitní ráz.

Autor článku

Kristýna Motlová