V Budějovicích uvařili pivo ze ztvrdlého přebytečného chleba

Zdroj fotografií: Eva Špírková

Obyčejný chléb patří mezi suroviny, kterými se nejvíc plýtvá, a lidé ho běžně vyhazují. I tvrdý chleba má ale řadu využití. Dokonce z něj lze vyrobit pivo. Inspirování anglickým pivovarem tak učinili na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Už jen mít vlastní pivovar je pro fakultu netradiční, natož v něm vařit pivo z chlebových přebytků. Nicméně Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty nefunguje jen pro potěšení, ale i kvůli výzkumu a možnostem výuky v oblasti pivovarnictví. Studenti v něm často připravují i různé experimentální verze piv, to chlebové k nim nepochybně patří. Pro jeho výrobu bylo zapotřebí deset kilo tvrdého šumavského chleba.

Pivo bylo připraveno speciálně pro happening iniciativy Zachraň jídlo, která pod názvem Disco salát připravila kilogramy salátu ze zachráněné zeleniny. A to není jediná dobrá zpráva, kterou svět piva přinesl. V Leedsu například zvládli vyrobit pivo bez odpadu, Češi zase letos uvařili první probiotické pivo na světě.

Autor článku

Kristýna Motlová