Uměle vypěstované maso by mohlo být na stolech restaurací už v roce 2021

Zdroj fotografie: Pixabay

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety představila jako první na světě laboratorně vypěstovaný hovězí burger, získala finance na splnění svého dalšího plánu. Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso.

Společnosti Mosa Meat se od investorů podařilo získat 194 milionů korun. Nyní je bude investovat do toho, aby se už za tři roky začaly prodávat první produkty. Pilotním výrobkem by mohlo být mleté hovězí na burgery. Cena jednoho plátku masa na hamburger by měla činit zhruba dvacet dva korun.

Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso, je velká výzva. Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly, a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. Firma tvrdí, že z jednoho vzorku může vyrobit až osmdesát tisíc takzvaných čtvrtlibráků, jak se označují hamburgery, které před zpracováním váží něco přes sto gramů.

Zdroj: České noviny

Autor článku

Anna Silná