Konzumace netradičních pokrmů včetně různých červů a dalších ekologických proteinů má své nadšence i v České republice. Právě ty by mohl potěšit vynález domácího přístroje na výrobu moučných červů. Stojí za ním dvě Rakušanky, které přístroj pojmenovaly Stolní úl. Vynález v bílé barvě s propracovaným designem vyrobí za týden asi půl kilo moučných červů, které lidé mohou konzumovat smažené nebo si z nich vyrobit mouku.
Přístroj představuje jakousi množírnu, ve které červy v podobě larev rostou a množí se. Když červi dorostou do velikosti tří centimetrů, přístroj je posune do jiné přihrádky, odkud si je majitel přístroje může vzít. „Pak je dáte do ledničky a můžete je jíst jako každé jiné maso, vařené, smažené, v hamburgeru nebo v omáčce na těstoviny,“ řekla vynálezkyně přístroje Katharina Unger z Rakouska.
Každý přístroj stojí v přepočtu asi 12 tisíc korun a své majitele má hlavně v Číně a obecně v Asii. Rakušanky prodaly už přes 200 kusů přístroje, a to možná i díky Organizaci pro výživu a zemědělství, která nápad žen podporuje. Ačkoliv v Evropě není pojídání červů a hmyzu zaběhlým způsobem obživy, celosvětově se hmyzem živí více než dvě miliardy lidí, a to především v Asii, Africe a Jižní Americe.
Zdroj: ČTK
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Lidé jsou křehcí jako sníh a každý z nás potřebuje občas místo pro sebe. To se ve své prvotině…