Jak nepodlehnout podzimnímu splínu? Správné jídlo pomůže udržet dobrou náladu

Zdroj fotografie: Pexels

Málo energie, ospalost, trudnomyslnost a snížení výkonnosti jsou jen některé příznaky změny ročního období. Dobrá zpráva je, že nám vitalitu a pohodu může navrátit správný výběr pokrmů. Celá řada potravin totiž stimuluje produkci látek, které pomáhají zachovat si dobrou náladu. Co si tedy dopřát, abychom povzbudili nejen tělo, ale i duši?

Na první chlad a vyšší vlhkost tělo pomohou připravit vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Vitamíny skupiny B navíc pomáhají udržet dobrou náladu. Nejvíce těchto vitamínů obsahují vejce, sýry, jogurty, mléka a mozzarella. Pomáhají rovněž jídla bohatá na tryptofan, nositele serotoninu, hormonu regulujícího náladu. „Je přítomen ve většině proteinů, které sníme, a zlepšuje náladu, soustředěnost a paměť,“ uvádí expert na výživu Michelangelo Giampietro a dodává, že dobrým zdrojem jsou třeba těstoviny.

„V podzimním jídelníčku nesmějí chybět potraviny bohaté na vitamín C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím, usnadňuje vstřebávání železa, přispívá k tvorbě kolagenu a působí jako antioxidant a prostředek proti stárnutí,“ uvádí Loreto Nemi z římské Katolické univerzity. Nejvíce vitamínu C obsahuje zelí a kapusta, brokolice, papriky, špenát a citrusové plody. Pomoci mohou i minerální soli. Železo například dodává energii, zatímco draslík je užitečný pro mozek a rovnováhu krevního tlaku. Kde je najdeme? „Sušené ovoce je bohaté na hořčík a je vhodné jako dopolední či odpolední svačina k potlačení hladu. Sladké brambory mají dost draslíku, ale také stopy vápníku a sodíku, zinku a hořčíku,” radí Loreto Nemi.

Zdroj: České noviny

Autor článku

Anna Silná