Čapí mláďata opouštějí hnízda, dobrovolníci je pomáhají mapovat

Zdroj fotografie: pexels.com

Mláďata čápů v těchto dnech začínají létat a opouštějí hnízda svých rodičů. Ornitologové proto vyzývají dobrovolníky, aby sledovali hnízda ve svém okolí, a pomohli zmapovat, jak je letošní hnízdění čápů úspěšné. Čápata jsou právě teď dobře pozorovatelná, trénují let. Od dospělých jedinců se dají poznat podle tmavých nohou a tmavého zobáku. Vzrostlá mláďata jsou prozatím hlášena ze tři sta dvou hnízd.

Do každoročního sledování čápů se letos zapojilo zatím pět set čtyřicet dobrovolníků. Zkontrolovali téměř třináct set hnízd, což je devadesát dva procent všech hnízd v zemi. „Ke zjištění úspěšnosti hnízdění je však klíčová jejich další kontrola právě teď, v době vzletnosti mláďat,” zdůrazňuje Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické.

Pode dosavadního pozorování není situace pro čápy letos zatím moc příznivá. Oproti loňskému roku je obsazeno asi o padesát hnízd méně. Zda jsou bílá místa na ornitologické mapě skutečně prázdná, mohou odborníkům pomoci zjistit právě dobrovolníci zapojení do pozorování. Zájemci se mohou registrovat na webu www.cap.birdlife.cz.

 

Zdroj: České noviny

Autor článku

Anna Silná