Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Děti v zelených čtvrtích mají lepší prostorovou paměť

Pixabay

Podle nové britské studie mohou mít děti, které žijí v městských čtvrtích se zelení, lepší prostorovou paměť. Tento typ paměti je těsně spojen s kontrolou pozornosti a umožňuje registrovat informace o okolí a orientovat se v prostoru. Schopnost je také významně spjata se školními výsledky dětí, zejména v matematice.

Odborníci výzkum provedli na vzorku téměř pěti tisíc jedenáctiletých dětí, které žijí ve městech. Ukázalo se, že čím menší byly zelené oblasti, ve kterých děti vyrůstaly, tím horší byla schopnost prostorové paměti. Je třeba zdůraznit, že typ čtvrti tento vztah nezměnil, ať šlo o chudinské čtvrti nebo čtvrti, kde žijí dobře situované rodiny.

„Předpokládáme, že schopnost prostorové paměti závisí na množství zelených prostranství ze dvou důvodů. Především děti žijící v místech s větším zeleným prostorem mají větší možnost využívat svého vnějšího prostředí. Navíc zelené prostory přitahují pozornost a lidé se lépe soustřeďují poté, co strávili nějaký čas v kontaktu s přírodou,“ vysvětlují vědci. Autorka stude Eirini Flouriová z Londýnské univerzity plánuje, že by nové poznatky mohly být využity ve školství a při rozhodování o městské výstavbě.

Již dřívější studie provedená Barcelonským institutem globálního zdraví konstatovala, jak dětem při vývoji mozku pomáhá to, že žijí u zelených prostorů. S pomocí satelitních snímků vědci zjišťovali, jak jsou děti vystaveny zeleni, a pomocí magnetické rezonance sledovali anatomii jejich mozku. A výsledek? Větší objem bílé a šedé hmoty v některých částech mozku a anatomické rozdíly, které měly příznivý vliv na kognitivní funkce. Větší objem šedé a bílé hmoty je předpokladem pro lepší pracovní paměť a menší nepozornost.

Zdroj: České noviny

Související články

Zaručeně zlepší den

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Astronomové objevili tři nové měsíce

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…